“Laten we de havengemeenschap nog meer verbinden!”

Blog extra_PortofAntwerpBruges- Algemeen

“Laten we de havengemeenschap nog meer verbinden!”

Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. Volgens Katarina Stancova, Business Development Advisor Intermodal Transport van Port of Antwerp-Bruges, is Transport & Logistics een optimale beurs om te connecteren met de havengemeenschap. Reden te meer om op T&L de sfeer op te snuiven in de lounge area van Port of Antwerp-Bruges.

Katarina werkt sinds 2014 voor Port of Antwerp-Bruges. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro. Als economische motor van Vlaanderen en internationale toegangspoort tot Europa vind je er een grote diversiteit aan jobs.

Het promoten van het intermodaal transport, zodat lading uit de haven efficiënt het hinterland via binnenvaart en spoorvervoer kan bereiken en omgekeerd, is één van haar stokpaardjes. Die focus op intermodale verbindingen en connectiviteit staat ook centraal tijdens Transport & Logistics, waar de routescanner wordt gedemonstreerd.

Ervaar de haven in al haar veelzijdigheid

“Kom zeker langs in onze lounge area!”, vertelt een enthousiaste Katarina. “We willen onze bezoekers de totaliteit van de haven laten beleven. Een absolute eyecatcher is onze digital twin, APICA, waar de bezoeker de hele haven in beeld krijgt en zelf kan switchen tussen de verschillende terminals en havenbedrijven. Hij krijgt een beeld van de veelzijdigheid van de haven.”

Katarina: “Wat we beogen met onze aanwezigheid:

  1. Onze community kan er volop netwerken met andere spelers en nieuwe partners. Als haven willen we nieuwe samenwerkingen opstarten en synergieën creëren. We organiseren ook dit jaar weer een ‘happy hour’ waar iedereen kan bijpraten en/of connecties leggen.
  2. Visibiliteit naar nieuwe medewerkers! Port of Antwerp-Bruges biedt een inspirerende werkomgeving die tot de verbeelding spreekt. Wie een nieuwe, frisse havenwind door zijn carrière wil laten waaien, is in de haven op het juiste adres. Met meer dan 1.400 bedrijven en een grote diversiteit aan jobs vind je snel een job die bij je past. Voor studenten en werkzoekenden zetten we graag ons digitaal platform www.havenjobs.com in de kijker!
  3. Intermodale oplossingen promoten. We willen het bewustzijn omtrent de noodzaak van intermodaal transport en de shift van wegvervoer naar spoor en binnenvaart of short sea bij verladers, rederijen en expediteurs aanwakkeren. Het gaat om sensibiliseren, maar ook stimuleren en adviseren. We willen vooral meer transparantie in de markt.”

Conferentie over intermodaal transport

“Bij intermodaal transport staat een duurzame aanpak centraal,” zegt Katarina. “Het gaat om het gebruiken van het spoor of de binnenvaart of short sea op de lange afstanden om zo de CO2-uitstoot te beperken. Ook qua efficiëntie en prijs-kwaliteit is het intermodale transport zeer interessant.”

“We organiseren tijdens de beurs een conferentie over de corridor UK (Verenigd Koninkrijk) – Polen, met een groeipotentieel en de rol van de haven als spil in de trafieken tussen UK en Polen. Steeds meer bedrijven hertekenen hun supply chain in de zoektocht naar meer duurzaamheid, verhoogde betrouwbaarheid en meer veiligheid. We brengen de UK-Polen corridor in kaart. Met onze corridor-aanpak willen we spelers stimuleren om in te zetten op multimodale oplossingen en de troeven van onze eengemaakte haven uitspelen. Kom zeker eens luisteren!”

War for talent ook in de haven

Ook in onze havens blijft het aantal openstaande vacatures onverminderd hoog. Katarina: “Verschillende strategische partners slaan met het digitale platform www.havenjobs.com de handen in elkaar om werkzoekenden nog beter te ondersteunen in hun zoektocht. Zo kunnen we de meer dan 1.400 bedrijven die in de haven een vestiging hebben, een duwtje in de rug geven.”

De haven organiseert daarnaast ook een conferentie over de uitdagingen op de arbeidsmarkt in samenwerking met de provincie Antwerpen en de VDAB. Hoe vind je en behoud je geschikte werknemers? De codewoorden hier zijn: samenwerking en verbinding met VDAB, met lokale besturen, met opleidingsinstellingen en nog zoveel meer.

“Iedereen is welkom op onze conferenties en op in de Port of Antwerp-Bruges Lounge in Hall 4,” aldus Katarina. “Laten we de havengemeenschap nog meer verbinden!”